Nieuws uit het onderwijs
Ontwikkelingen binnen het onderwijs hebben vaak grote invloed op onze cliënten. Daarom brengen we je graag hiervan op de hoogte. Wanneer de ontwikkelingen duidelijk zijn, kan hierop geanticipeerd worden. Zo komen onze cliënten verder.
Rente studielening stijgt per 1 januari 2023
Jongeren die studeren zullen meer moeten terugbetalen als ze lenen bij DUO. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft namelijk per 1 januari de rente verhoogd op studieleningen. Voor studenten van het hbo en de universiteit gaat het om een rente van 0,46 procent. Voor mbo-studenten is het meer: 1,78 procent. Studentenvakbonden meldden in oktober 2022 dat ze balen van de verhogingen. Zij hopen, na het opzetten van verschillende petities, dat de Tweede Kamer hierop zal terugkomen. LSVb en FNV Young & United willen de Eerste Kamerleden warm maken om te stemmen voor een motie die renteverhoging bevriest. Ook als dat niet gebeurt, is er een kans dat in ieder geval de rentes gelijk worden getrokken.
Omdat alles in deze tijd duurder wordt vanwege de inflatie, is dit voor studenten al helemaal een uitdaging. De ogen zijn gericht op Onderwijsminister Dijkgraaf, wie al regelmatig heeft aangegeven dat hij er helaas niets aan kan veranderen. Volgens hem moeten studenten niet vergeten dat ze uit een unieke situatie komen met 0 procent rente. Normaal moet je namelijk extra geld betalen over wat je leent: het bekende ‘geld lenen kost geld’.
De rente is al vijf jaar lang nul, daarvoor was hij ook al jarenlang laag. Ter vergelijking: in 1992 was de rente op studieschuld nog ruim 11 procent. Wel was de situatie toen voor studenten anders: zo kregen studenten toen vijf jaar lang een basisbeurs. Maar, zegt DUO: we kijken straks ook naar de persoonlijke situatie als het gaat om het aflossen. “Dus verdien je weinig, dan hoef je nog steeds weinig terug te betalen”, aldus een woordvoerder.
Examenrooster eerste tijdvak bekend
De meest spannende twee weken van het voortgezet onderwijs zijn in zicht: het eindexamen. De examens beginnen dit jaar op donderdag 11 mei en duren tot en met dinsdag 30 mei. Via deze site is het examenrooster per niveau in te zien. Het rooster voor het tweede tijdvak zal in maart 2023 bekend worden gemaakt. Met behulp van het examenrooster kan snel worden opgezocht wanneer en hoe laat welk examen ingepland staat voor verschillende vakken. Zo kan hier al op worden geanticipeerd door de leerlingen door bijvoorbeeld het maken van een planning voor een optimale voorbereiding!
Bétavakken steeds populairder bij meisjes
Een lichte verschuiving op de middelbare school: waar eerst vaak jongens de boventoon voerden, kiezen nu steeds meer meisjes voor een profiel bètaprofiel met exacte vakken zoals natuurkunde en scheikunde of techniek. In 2021 volgde 27,3% van de meisjes een bètaprofiel, bijna een kwart meer dan vijf jaar geleden. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online onderwijsinstituut Laudius naar de profielkeuze onder eindexamenkandidaten, op basis van de meeste recente data van DUO.
Op het vmbo steeg het aantal meisjes met bètavakken het hardst. In de afgelopen vijf jaar nam het aandeel meisjes dat eindexamen deed in een technisch profiel toe van 1,7% in 2016 naar 5,4% in 2021. Al met al is het grootste aandeel van de leerlingen met een bètaprofiel vrouwelijk op het vwo.
Aanmeldingsdeadline inschrijven vervolgstudies
Beginnen met studeren? Dan is het belangrijk dat de student in spé zich op tijd inschrijft bij de desbetreffende studie via Studielink. Dit moet uiterlijk op 1 mei 2023 gebeuren. Aanmelding tot en met 1 mei betekent ook het recht op toelating tot een andere studie (toelatingsrecht). Te laat met inschrijven? Dan weigert de onderwijsinstelling de toelating. Het kan zo zijn dat een opleiding een andere aanmeldingsdeadline hanteert. Dit is sterk afhankelijk van de soort opleiding en zal vastgesteld moeten worden door de studie zelf. Voor numerus fixus opleiding is de deadline al geweest: deze stond op 15 januari.