Meteen naar de inhoud

e-learning hersenletsel

  Ontwikkelen en leren: daar zijn al onze cliënten mee bezig. Om deze cliënten optimaal te kunnen begeleiden, zijn we zelf ook bezig om te blijven leren. Naast onze maandelijkse intervisies, waarbij we van elkaar leren door het bespreken van thema’s en casuïstiek, zijn we dit jaar begonnen met het maken van e-learnings over verschillende onderwerpen die we tegenkomen in het werk. Thema’s waar onze collega’s zich verder in gaan verdiepen zijn onder andere, toekomstoriëntatie, ACT en hersenletsel.

  Om een beeld te schetsen nemen we je mee in een subonderdeel van de e-learning over hersenletsel, waar op dit moment de laatste hand aan wordt gelegd. De lezers die hiervan nog beperkte kennis hebben kunnen hieruit, en dus uit dit artikel, een belangrijke les halen: letsel staat niet gelijk aan lichte gevolgen.

  Er is onderscheid te maken tussen licht, middelzwaar en ernstig hersenletsel. Deze onderverdeling wordt gemaakt op basis van de aanwezigheid en duur van bewustzijnsverlies en/of de duur van posttraumatische amnesie (PTA). PTA is een staat van verwarring en desoriëntatie door een stoornis in het inprenten van nieuwe herinneringen. De meting van zowel het bewustzijnsverlies als de PTA worden soms belemmerd door bijvoorbeeld verdoving of intubatie, omdat daarmee het bewustzijn kunstmatig wordt beïnvloed.

  In de onderstaande onderverdeling kunnen de cijfers per 100.000 Nederlands per jaar gevonden worden. Belangrijk bij het interpreteren is dat deze onderverdeling in deze classificatie géén relatie heeft met de gevolgen van het letsel. Het hebben van “licht hersenletsel” staat dus niet gelijk aan het ervaren van lichte gevolgen.

  Cijfers per 100.000 Nederlanders per jaar:

  Uiteraard is er over hersenletsel in relatie tot ons werk, het verder helpen van jongeren op onderwijsgebied, nog veel meer te vertellen en te leren. Mocht je hier nieuwsgierig naar zijn, of concrete vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Zo zorgen we samen dat de dienstverlening die jongeren krijgen na een ongeval, weer een stukje passender en beter wordt!