Meteen naar de inhoud

Voorwoord

De samenleving is open, de dagen lengen en de zon laat zich regelmatig zien. Voor veel jongeren zijn dit positieve veranderingen, zeker in aanloop naar de examens waarvoor een deel van onze cliënten zich opmaakt. Ze zijn positiever gestemd, ervaren meer energie en tijd en kunnen over een tijdje – eindelijk – dit schooljaar achter zich laten. Vaak met diploma op zak. De regelingen rondom COVID-19 zijn gunstig voor examenleerlingen, waardoor het vertrouwen bij de meesten toeneemt. Bij de ander blijft de druk hoog, omdat ze ondanks de regelingen er zwak voorstaan. Of, omdat ze zich simpelweg nu al zorgen maken over wat daarna komt. Hoe dan ook, meer over de actuele situatie en veranderingen lees je in ons magazine bij ‘ontwikkelingen’. Natuurlijk tref je daar ook andere actualiteiten aan.

Andere interessante ontwikkelingen, namelijk inhoudelijke ontwikkelingen binnen LetsCo, willen we je niet onthouden. Wouter deelt hierbij een opvallende les over hersenletsel. En Chantal, Paralympisch sporter en inspirator bij LetsCo, deelt haar verhaal waarbij ze beide benen noodgedwongen moest afstaan in haar examenjaar en toen haar leven drastisch heeft omgegooid. Spoiler alert: LetsCo steunt Chantal in haar reis naar de Paralympische Spelen in Parijs in 2024.

Bij LetsCo zijn we blij dat we de kans krijgen jongeren te helpen bij het behalen van hun doelen. Deze periode staat veelal in het teken van examineren, het verzorgen van een warme overdracht naar een nieuwe onderwijsinstelling of het behalen van overgang vereisten. In de laatste weken voor de zomervakantie komt er veel bij elkaar. Geregeld krijgen we te maken met leerlingen met multi-problematiek. Dan wordt het behalen van de doelen net wat complexer. De juiste interventies maken hierbij het verschil, en daarvoor moeten de letsel-onderwijsdeskundigen van LetsCo soms ‘out-of-the-box’ denken. Onze collega Fleur geeft in deze editie onder ‘LetsCo!’ een bijzonder voorbeeld.

Maar ook krijg je meer inzicht in de ervaringen van cliënt Raven bij ‘ik ga verder – na letsel’, die begeleid is door Linda. Volgens Raven heeft Linda vooral bijgedragen aan het besef dat ze mag luisteren naar haar eigen lichaam en grenzen, en zo ruimte gehouden wordt voor herstel. Hierdoor, en door de tools die ze heeft gekregen, heeft Raven voldoende vertrouwen gekregen om de begeleiding los te kunnen laten en het alleen te doen.

Tot slot stappen we in de belevingswereld van onze opdrachtgevers. In het dubbelinterview met Frank Titulaer van Achmea Personenschade en Hanneke Comans-Diesfeldt van Diesfeldt advocaten vertellen zij over een vluchtelinge uit Eritrea met letselklachten. Veerle heeft deze cliënt met succes verder geholpen.

We verwachten dat we met dit magazine jou ruimschoots kunnen voorzien van interessante informatie. We hopen dat je met plezier ons nieuwe magazine leest en er je voordeel mee doet. Wanneer je vragen of opmerkingen hebt, weet je ons te vinden!

Veel leesplezier!

Manon Knoop

Letsel-onderwijsdeskundige

voorwoord-mk
Manon Knoop, letsel-onderwijsdeskundige